Samsung předpovídá pokles čtvrtletního zisku o šest procent

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 7. ledna (ČTK) - Provozní zisk největšího světového výrobce chytrých telefonů Samsung Electronics Company za poslední tři měsíce minulého roku oproti loňsku klesl o šest procent. Jihokorejská společnost to uvedla v dnešním výhledu výsledků čtvrtletního hospodaření. Podle analytiků jsou na vině mimo jiné nižší zisky v čipové divizi kvůli zpomalující se poptávce po špičkových chytrých telefonech. Samsung by řádné čtvrtletní výsledky měl zveřejnit 24. ledna, napsala agentura Reuters.

Společnost odhaduje, že za tři měsíce do konce prosince její provozní zisk dosáhl 8,3 bilionu wonů (zhruba 157,4 miliardy Kč). Bylo by to o šest procent méně než loni a o 18 procent méně než v předešlém čtvrtletí. Odhad je zároveň horší než nejskromnější předpoklad analytiků v průzkumu Reuters, který činil 8,8 bilionu wonů.

Tržby za čtvrté čtvrtletí pravděpodobně dosáhnou 59 bilionů wonů (1,1 bilionu Kč). Předpoklad trhů je ale o dva biliony wonů vyšší.

Výsledky hospodaření ovlivnila mimořádná odměna zaměstnanců i zostřená konkurence ze strany předního amerického výrobce elektroniky Apple, napsala agentura Reuters. Podle analytiků, které citovala agentura AP, zisky Samsungu klesají kvůli horším finančním výsledkům v byznysu, který dodává čipy a displeje pro chytré telefony Galaxy od Samsungu a iPhony od Applu. Za nižšími zisky přitom stojí zpomalující poptávka po chytrých telefonech. Firmě také rostou náklady na marketing, což prý vede k tomu, že aktivity týkající se výroby chytrých mobilů Galaxy a chytrých náramkových hodinek Galaxy Gear nejsou tak výnosné jako kdysi.

Jihokorejská společnost také čelí vyšší konkurenci v Číně, kde by měl její největší konkurent Apple od příštího týdne začít prodávat své chytré mobily iPhone prostřednictvím tamního obřího operátora China Mobile.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK