Inflace v eurozóně v prosinci nečekaně klesla na 0,8 procenta

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci překvapivě klesla na 0,8 procenta z listopadových 0,9 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nízká inflace by podle agentury AP mohla přimět Evropskou centrální banku (ECB) ke zvážení možnosti dalšího uvolnění měnové politiky v příštích měsících.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že inflace zůstane v prosinci beze změny na 0,9 procenta. Inflace se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou ECB jako strop cenové stability.

Nízká inflace přispěla k listopadovému rozhodnutí ECB snížit základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na nové rekordní minimum 0,25 procenta. Většina analytiků nicméně předpokládá, že tento týden banka na svém čtvrtečním zasedání ponechá politiku beze změny.

Rychlý odhad inflace nezahrnuje údaje o vývoji spotřebitelských cen v jednotlivých členských zemích eurozóny. Podrobnější zprávu o inflaci zveřejní Eurostat 16. prosince.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK