Výdaje na IT v ČR letos porostou o pět pct na 222 miliard Kč

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Domácí spotřebitelé a firmy letos utratí za informační technologie 11 miliard dolarů, tedy asi 222 miliard korun, což představuje meziroční růst o zhruba pět procent. Uvedla to analytická firma Gartner.

Český trh poskytne podle analytika Gartneru Luise Anavitarteho silné obchodní příležitosti v oblasti zařízení, jako jsou mobilní telefony, PC, tablety a tiskárny. Tento segment poroste o téměř 16 procent na 1,8 miliardy dolarů (přes 36 miliard Kč).

Tuzemský trh s mobilními daty letos posílí o téměř 16 procent a prodej softwaru zaznamená růst kolem osmi procent. Ve všech segmentech ČR poroste rychleji než zbytek regionu střední a východní Evropy.

Přibližně tři čtvrtiny výdajů na IT uskuteční firemní sektor. Vedoucími odvětvími budou telekomunikace, média a služby, výrobní sektor a bankovnictví finanční trh.

Celosvětové výdaje na informační technologie letos podle odhadu Gartneru vzrostou o tři procenta na 3,8 bilionu dolarů. Největší růst se opět očekává v segmentu firemního softwaru.

jsa mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK