Forbes: Škoda letos poprvé překoná hranici milionu vyrobených aut

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Škoda Auto by letos měla poprvé prodat přes jeden milion vozů. Výroba v Česku pak má překročit rekordních 600.000 vozů. Časopisu Forbes to řekl šéf výroby a člen představenstva mladoboleslavské automobilky Michael Oeljeklaus. Loňské výsledky zatím firma neoznámila.

Dosavadní rekord Škody z roku 2012 byl 940.000 aut, loni číslo mírně kleslo kvůli postupnému náběhu nové Octavie. Letos má však výroba nejprodávanějšího modelu továrny běžet naplno a zároveň Škoda začne pracovat na plný výkon v Rusku a otevírá novou výrobu v Číně. Proto by hranice jednoho milionu měla podle Oeljeklause padnout. "Výrobní čísla za Česko budou letos poprvé začínat šestkou," dodal Oeljeklaus.

Mladoboleslavský výrobce aut ve své růstové strategii počítá s tím, že do roku 2018 bude vyrábět ročně 1,5 milionu aut. S tím souvisí výrazné množství nově uváděných nebo modernizovaných modelů. Loni přišla například nová Octavia, Rapid Spaceback nebo modernizované modely Yeti a Superb. Letos se počítá s novou Fabií, objevit by se měla i studie velkého SUV a hovoří se o další karosářské variantě Octavie nebo elektrickém Citigo. Hotový je i zcela nový Superb.

jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK