ČR neposlala EK ke schválení zatím 76,3 mld. Kč, zbývá jen měsíc

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Česká republika je ve výrazném skluzu v čerpání peněz z EU. Na začátku loňského prosince zbývalo poslat do Bruselu k proplacení projekty za celkem 2,79 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu 76,34 miliardy korun), aby se splnil limit pro rok 2013. Vyplývá to ze zprávy o čerpání prostředků EU, kterou na dnešním jednání vlády předkládalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Česko muselo loni i kvůli doplácení za projekty z předchozích dvou až tří let vyčerpat minimálně 16,95 miliardy eur (464,34 miliardy korun).

"Co se nezvládne vyčerpat z tohoto limitu, nebo ochránit uplatněním některých ´záchranných´ opatření, ČR nenávratně ztratí," upozornil Marek Ženkl z odboru komunikace MMR. Jedním z těchto opatření je například uplatnění článku o živelních pohromách, které umožní některé projekty zdržené loňskými povodněmi proplácet o něco déle.

Ve hře jsou také přesuny peněz mezi jednotlivými operačními programy. Jeden takový však Evropská komise na konci loňského roku zakázala. Česko se snažilo prosadit přesun 3,7 miliardy korun z nejvíce problémového Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava, který naopak loňský limit čerpání splnil s předstihem. Peníze měly sloužit na budování metra. Bruselu se však tento projekt nezdál dost ekologický, takže přesun zamítl.

Životnímu prostředí tak na začátku prosince zbývalo k vyčerpání 898,3 milionu eur (24,6 miliardy korun), z limitu pro loňský rok totiž během jedenácti měsíců zvládlo vyčerpat pouze 71,5 procenta určených peněz.

Není to však jediný operační program, kterému hrozí výrazná ztráta. "Z analýz zaslaných žádostí o platbu Evropské komisi a plánovaného objemu prostředků, které budou Evropské komisi zaslány k proplacení ještě v tomto roce (rok 2013 - pozn. ČTK), vyplývá, že na konci roku 2013 nebudou včas vyčerpány prostředky v případě OP Životní prostředí, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Lidské zdroje a zaměstnanost, OP Technická pomoc a Integrovaného operačního programu," varuje zpráva MMR pro vládu.

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku loňského prosince 498 miliard korun. Jde o 61,6 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Od začátku loňského roku do konce listopadu tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 85,5 miliardy korun.

Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 330,2 miliardy korun, tedy 40,8 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 808 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK