Jmenování šéfa Lesů ČR přenechá Toman Jurečkovi

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Nového šéfa státního podniku Lesy České republiky (LČR) jmenuje až nový ministr zemědělství, kterým by měl být první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. V rozhovoru pro ČTK to dnes uvedl Jurečka, který dnes jednal s končícím ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Ten v úterý uvedl, že mu výběrová komise doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta do čela LČR ekonomického ředitele podniku Michala Gaubeho. Gaube je v současnosti pověřen řízením podniku.

"Na schůzce mi Toman potvrdil, že nepředpokládá, že by jmenoval nového generálního ředitele Lesů ČR," řekl ČTK Jurečka. "Já se v první řadě chci seznámit s výběrovým řízením, s tím, jak bylo zadáno, jak tam obstáli ti další uchazeči," popsal pravděpodobný ministr svůj zamýšlený postup po svém příchodu do úřadu. Jurečka se následně bude chtít s kandidáty sejít a až poté rozhodnout, zda nového šéfa LČR určí na základě doporučení výběrové komise, nebo ne.

Lesy ČR, které vlastní zhruba polovinu tuzemských lesů, jsou bez generálního ředitele od prosince 2012. Loni v prosinci výběrová komise zúžila počet uchazečů z 18 přihlášených na šest. Gaube se podle Tomana ve funkci pověřeného šéfa Lesů osvědčil. Podnik pod jeho vedením vykáže podle ministra zisk okolo pěti miliard korun. Za rok 2012 to bylo 5,5 miliardy Kč. Firma na konci loňského roku odvedla do státního rozpočtu šest miliard korun ze zisků z minulých let.

Poslední generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora rezignoval ke konci listopadu 2012. Důvody odstoupení neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Tomanova předchůdce Petra Bendla (ODS). Bendl pak vypsal tendr na nového ředitele, ale v březnu jej zrušil. Žádný kandidát prý nevyhověl jeho podmínkám ani požadavkům tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK