Apple a Samsung budou jednat o urovnání patentových sporů

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 9. ledna (ČTK) - Americká technologická společnost Apple a její jihokorejský konkurent Samsung Electronics se dohodli, že projednají možnost urovnání patentových sporů. Schůzka představitelů obou podniku se uskuteční do 19. února, vyplývá podle agentury AP ze soudních dokumentů.

Samsung a Apple vedou od dubna 2011 řadu sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Soud v USA loni v listopadu například nařídil Samsungu, aby Applu zaplatil 290 milionů dolarů (téměř šest miliard Kč) za okopírování některých klíčových prvků telefonů iPhone a tabletů iPad. Verdikt se týká prvků používaných ve starších zařízeních Samsungu. Apple však tvrdí, že jeho technologie kopírují také novější přístroje Samsungu. Soud ohledně tohoto tvrzení by se měl konat v březnu.

Řada odborníků podle agentury AP předpokládá, že firmy své patentové spory ve finále vyřeší mimosoudní dohodou. Samsung se předloni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů. Z první příčky sesadil právě svého amerického rivala Apple.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK