Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v prosinci vzrostla na 9,8 pct

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 9. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v prosinci vzrostla o 0,8 procentního bodu z listopadových devíti procent na 9,8 procenta. Úřady práce v regionu na konci loňského roku evidovaly 42.130 nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, zatímco v listopadu jich bylo 38.825. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

V porovnání s ostatními kraji Olomoucký kraj v prosinci vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Nejvyšší nezaměstnanost byla opět v Ústeckém kraji, kde prosincový podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu činil 11,5 procenta. Za ním se zařadil Moravskoslezský kraj s nezaměstnaností 10,5 procenta.

Nezaměstnanost se v prosinci zvýšila ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu vykázalo Jesenicko, kde se tento ukazatel zvýšil z listopadových 10,6 procenta na 11,9 procenta. Na Přerovsku se nezaměstnanost zvýšila o jeden procentní bod na 10,7 procenta a na Šumpersku o osm desetin na 10,4 procenta.

Na Olomoucku podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu v prosinci vzrostl z listopadových 8,6 procenta na 9,2 procenta. Nejnižší nezaměstnanost mělo v Olomouckém kraji na konci roku Prostějovsko, kde se tento ukazatel zvýšil o 0,6 procentního bodu na 8,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK