Ve Středočeském kraji vzrostla nezaměstnanost o 0,3 na 6,9 pct.

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Ve Středočeském kraji se v prosinci zvýšila nezaměstnanost proti listopadu o 0,3 procentního bodu na 6,9 procenta. Úřady práce na konci měsíce registrovaly 60.772 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Podíl nezaměstnaných ve Středočeském kraji byl v celostátním srovnání třetí nejnižší po Praze a Plzeňském kraji. V Česku byla na konci loňského roku míra nezaměstnanosti 8,2 procenta.

Ministerstvo přešlo před rokem na nový ukazatel míry nezaměstnanosti, který nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání jen k ekonomicky aktivním lidem. Ve sledovaném věkovém rozmezí bylo v prosinci ve středních Čechách 60.702 nezaměstnaných, což je o 2979 více než na konci listopadu.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka se v prosinci zvýšil počet nezaměstnaných v kraji zejména kvůli přerušení sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství a dalších odvětvích. "Dalším důvodem zvýšeného počtu uchazečů je ukončení některých pracovních poměrů sjednaných na dobu určitou a také mnohem menší počet vyřazených osob z evidencí úřadů práce v měsíci prosinci," doplnil Minařík.

Celkem bylo na konci prosince na středočeských úřadech práce evidováno 61.681 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 2769 více než na konci listopadu. Ve srovnání s předloňským prosincem pracovní úřady podle Minaříka zaznamenaly nárůst počtu uchazečů o práci o 7230.

Nejvyšší nezaměstnanost byla na Příbramsku, a to 9,5 procenta. Následovalo Kolínsko s 9,4 procenty a Kutnohorsko s 8,8 procenty. Nejpříznivější situace byla naopak tradičně v okresech Praha-východ a Praha-západ, kde hodnoty nezaměstnanosti v prosinci dosahovaly 3,5 a 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK