Počty nezaměstnaných lidí na Vysočině v prosinci stouply o 3184

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. ledna (ČTK) - Na Vysočině hledalo v závěru minulého roku práci 27.759 lidí, což byl o 3184 vyšší počet než koncem listopadu. Podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu kraje se podle dnešních údajů Úřadu práce ČR kvůli přílivu nezaměstnaných lidí zvýšil o jeden procentní bod na 8,1 procenta. Byl to nejvýraznější růst nezaměstnanosti v kraji uplynulého roku. Situace se v prosinci zhoršila ve všech pěti okresech Vysočiny.

Nejvíc lidí bez práce přibylo na hospodářsky slabém Třebíčsku, kde se nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu na 10,5 procenta, což je nejvyšší hodnota mezi okresy kraje. Ve srovnání s koncem listopadu tam na přelomu roku stoupl počet uchazečů o práci o 904 na 8059 osob. Na Žďársku vzrostla v prosinci nezaměstnanost o jeden procentní bod a navýšení shodně o osm desetin procentního bodu zaznamenal úřad práce na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a na Pelhřimovsku.

Nezaměstnanost v celém Česku činila v prosinci 8,2 procenta oproti listopadovým 7,7 procenta. Lidé bez práce přibyli v 77 okresech, ubyli pouze v okrese Teplice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK