Většina tepláren zvýšila ceny tepla o méně než tři procenta

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Většina tepláren, které využívají převážně domácí hnědé uhlí, zvýšila v novém roce ceny tepla o méně než tři procenta. Vyšší meziroční nárůst zaznamenaly teplárny s relativně nejnižší cenou. Pro čtvrt milionu domácností cena tepla klesla. Vyplývá to z průzkumu Teplárenského sdružení ČR, který má ČTK k dispozici. Průzkum porovnával předběžnou kalkulovanou cenu tepelné energie k 1. lednu 2013 a 2014. V některých městech se o nové ceně tepla rozhodne do konce ledna.

"Pro více než čtvrt milionu domácností napojených převážně na soustavy zásobování teplem se zdroji na zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu se ceny tepla v novém roce nezvýšily. Pro dalšího téměř čtvrt milionu domácností dokonce klesly," uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Na rozdíl od roku 2013 se letos nezvyšovala daň z přidané hodnoty (DPH). Příznivě se zatím vyvíjely také ceny zemního plynu, i když oslabení kurzu koruny ze strany České národní banky se podle sdružení může v některých případech do ceny tepla promítnout až v druhé polovině letošního roku.

Teplo z hnědého uhlí je i nadále v průměru zhruba o 70 korun na jeden gigajoul levnější než z plynových zdrojů. "Průměrná cena tepla z uhlí je 555 Kč/GJ včetně DPH, ze zemního plynu je zhruba 625 Kč/GJ a vážený průměr ceny se pohybuje mezi 585 až 590 Kč/GJ," uvedl mluvčí mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Spotřeba tepla v loňském roce byla podle lokalit téměř stejná či mírně vyšší než v roce 2012. Chladné jaro vykompenzoval teplejší podzim a hlavně velmi teplý prosinec. V porovnání s minulými roky byla spotřeba tepla v roce 2013 asi o sedm procent vyšší než v roce 2011, ale o pět procent nižší než v roce 2010, který byl za posledních 15 let nejchladnější.

Do průzkumu se na začátku ledna zapojili dodavatelé zásobující teplem 147 měst a obcí, což představuje 1,22 milionu bytů. Celkem je v České republice na soustavy zásobování teplem připojeno 1,5 milionu bytů, průzkum tedy podchytil 80 procent zásobovaných bytů.

Přehled vybraných 74 měst, v nichž je na soustavy zásobování teplem napojeno 3000 a více bytů (celkem je v nich teplem z centrálních zdrojů zásobováno 1,196 milionu bytů):

Snížení ceny tepla o více než tři procenta (15.600 bytů) Jablonec nad Nisou, Mariánské Lázně, Prachatice Snížení ceny tepla do tří procent (204.100 bytů) * Beroun, Frýdek-Místek, Havířov, Havlíčkův Brod, Jindřichův Hradec, Karviná, Klášterec nad Ohří, Krnov, Ostrava, Ostrov nad Ohří, Přerov, Ústí nad Orlicí, Žďár nad Sázavou

* cena tepla klesla i v dalších 29 obcích s menšími soustavami s celkovým počtem 14.500 zásobovaných bytů. Celkem tak bude teplo levnější pro 234.200 bytů.

Cena tepla se nemění (261.800 bytů) Brno, Děčín, Cheb, Kladno, Liberec, Louny, Olomouc, Otrokovice, Plzeň, Příbram, Rožnov pod Radhoštěm, Třebíč, Vyškov Zvýšení ceny tepla do tří procent (594.500 bytů) Bílina, Blansko, Česká Lípa, České Budějovice, Český Těšín, Hodonín, Jihlava, Kadaň, Karlovy Vary, Kolín, Litoměřice, Litvínov, Mladá Boleslav, Most, Neratovice, Nový Jičín, Opava, Pelhřimov, Písek, Praha, Prostějov, Rakovník, Sokolov, Štětí, Šumperk, Tábor, Teplice, Třinec, Trutnov, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vsetín, Zlín, Žatec Zvýšení ceny tepla nad tři procenta (120.500 bytů) Bohumín, Bruntál, Hradec Králové, Chomutov, Chrudim, Jirkov, Klatovy, Náchod, Orlová, Pardubice, Strakonice

Zdroj: Teplárenské sdružení ČR

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK