ECB ponechala úroky na rekordním minimu 0,25 procenta

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. ledna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Investoři nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci šéfa banky Maria Draghiho, díky které by si mohli učinit lepší představu o dalším vývoji měnové politiky v eurozóně.

Draghi podle agentury Reuters pravděpodobně ujistí investory, že ECB nebude tolerovat setrvávání inflace v "nebezpečné zóně" pod jedním procentem. Statistický úřad Eurostat tento týden oznámil, že míra inflace v eurozóně v prosinci překvapivě klesla na 0,8 procenta z listopadových 0,9 procenta.

Inflace se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability. Nízká inflace by mohla zvýšit tlak na ECB, aby v příštích měsících přikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Podle některých analytiků by ECB mohla během příštích několika měsíců uskutečnit další kolo programu levných úvěrů LTRO. ECB už v předchozích dvou kolech tohoto programu poskytla komerčním bankám přes bilion eur (přes 27 bilionů Kč).

ECB se snaží uvolněnou měnovou politikou podpořit hospodářský růst v eurozóně. Ten v loňském třetím čtvrtletí zpomalil na pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK