Euro v reakci na projev šéfa ECB klesalo

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. ledna (ČTK) - Euro v reakci na dnešní projev prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho po zasedání měnového výboru banky kleslo a k dolaru se propadlo až na nejnižší hodnotu za pět týdnů. Vůči americké měně se však euru později podařilo ztráty smazat a zaznamenat nepatrný zisk.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3591 USD, když během dne kleslo až na 1,3547 USD, nejníže od 5. prosince. K jenu euro oslabilo o 0,1 procenta na 142,22 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 104,64 JPY.

ECB dnes nechala podle očekávání svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta.

Draghi na tiskové konferenci po zasedání měnového výboru uvedl, že ECB hodlá i nadále pokračovat v dosavadní uvolněné měnové politice a v případě potřeby ekonomiku podpoří "rozhodným zásahem" za použití "všech dostupných nástrojů". Upozornil rovněž, že ekonomická situace v eurozóně je stále nejistá a trvá riziko, že ekonomika bude růst pomaleji, než se čeká.

Oznámení ECB je v kontrastu s oznámením americké centrální banky (Fed). Ta minulý měsíc uvedla, že začne omezovat své opatření na podporu ekonomiky.

Trhy se nyní soustředí na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Zpráva by měla naznačit, jak rychle bude Fed letos pokračovat v omezování svého programu nákupu dluhopisů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK