Ceny ropy po počátečním nárůstu klesly, trh sleduje Libyi

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes večer ztratily počáteční zisky, kdy vzrostly o více než dolar na barel. Dolů je srazila zpráva o obnovování přerušené těžby na klíčovém severomořském ropném poli. Ropný trh také sleduje vývoj v Libyi a zvažuje, zda bude země schopna dál zvyšovat těžbu a vývoz suroviny.

Severomořská ropa Brent kolem 19:30 SEČ oslabila o čtvrt dolaru na 106,90 dolaru za barel, předtím se ale vyšplhala až na 108,25 USD. Cena americké lehké ropy WTI klesla o půl dolarů na 91,50 USD. Ve středu WTI kvůli růstu cen zásob v klíčovém americkém překladišti ztratila 1,34 dolaru a nyní je na minimu za šest týdnů.

Ropa oživila v první části dne poté, co firma Nexen oznámila výpadek těžby na poli Buzzard, jednom z největším v Severním moři. Později ale firma sdělila, že produkci na poli obnovuje a k normální úrovni se těžba vrátí během několika dní.

Libye po nedávném obnovení těžby na velkém poli v jižní části země nyní těží 650.000 barelů denně a vyváží půl milionu barelů, tedy asi polovinu úrovně dosahované před letním začátkem nepokojů a blokád. Očekávání rychlého nárůstu vývozu k běžné úrovni ale vyprchala, protože dál eskaluje napětí mezi vládou a skupinami povstalců, kteří ovládají tři východolibyjské ropné přístavy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 106,90 107,15 New York - Nymex WTI únor 91,50 91,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK