Globální odbyt počítačů loni klesl o rekordních deset procent

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 10. ledna (ČTK) - Celosvětový odbyt osobních počítačů se v loňském roce propadl o rekordních deset procent. Vyplývá to z nejnovějších odhadů výzkumných společností IDC a Gartner. Poptávka po počítačích je již delší dobu pod tlakem kvůli přesunu zájmu spotřebitelů k chytrým telefonům a počítačovým tabletům.

Podle společnosti Gartner loni výrobci dodali na trh téměř 316 milionů počítačů, podle IDC to bylo zhruba 314,5 milionu počítačů. V samotném čtvrtém čtvrtletí se pokles podle odhadů pohyboval mezi pěti a sedmi procenty.

"Přestože odbyt počítačů na světovém trhu ve čtvrtém čtvrtletí dále klesal, my věříme, že trhy v zemích jako jsou Spojené státy se už odrazily ode dna," uvedla analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawaová. "Silný růst trhu s tablety dál negativně ovlivňoval trh s počítači především na rozvíjejících se trzích. Růst prodeje počítačů tam bude pomalejší, protože spotřebitelé dávají před počítači přednost tabletům," dodala.

Největším dodavatelem počítačů se v loňském roce stala čínská společnost Lenovo, která tak předstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard. Třetí příčka zůstala americké společnosti Dell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK