Ekonomika eurozóny po zpřesnění dat ve 3.čtvrtletí klesla mírněji

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. ledna (ČTK) - Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí minulého roku meziročně klesla méně, než se původně uvádělo. Ve svém posledním zpřesnění to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Hrubý domácí produkt zemí eura klesl o 0,3 procenta, zatímco původní odhad činil minus 0,4 procenta. V mezičtvrtletním srovnání zůstal růst beze změn a činil 0,1 procenta. Lepší jsou ale data za celou EU.

Hrubý domácí produkt celé EU za tři měsíce do konce září podle zpřesněných čísel vzrostl mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Eurostat jeho zvýšení původně odhadoval na 0,2 procenta. Zlepšení o desetinu procentního bodu nastalo i v meziročním srovnání. Podle nového zpřesnění HDP vzrostl o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Beze změn zůstal údaj o růstu ekonomiky eurozóny v mezičtvrtletním srovnání. HDP stoupl o 0,1 procenta.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, výkon posledního kvartálu ale podkopal naděje na zrychlené oživení. Evropská komise loni předpověděla, že v celém loňském roce ekonomika eurozóny klesne o 0,4 procenta. Letos počítá s růstem o 1,1 procenta a v roce 2015 se zrychlením na 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK