Pražská burza během týdne posílila, index PX stoupl o 1,6 pct.

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila a index PX proti minulému přidal 1,61 procenta na 1009,36 bodu. Nejvíce si uplynulý týden polepšily akcie Erste, naopak nejhůře dopadly akcie CME.

V případě Erste, která posílila o desetinu, se podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka objevily některá pozitivní doporučení zahraničních investičních bank. "Technicky může docházet k přelivu prostředků z tureckých indexů, které jsou nadváženy právě bankovními tituly. Tzv. rozvíjející se trhy včetně Turecka jsou totiž aktuálně v nelibosti zahraničních investičních bank díky obavě o zvyšující se náklady kapitálu," uvedl.

V případě CME, které ztratilo v uplynulém týdnu téměř 15 procent, ovlivnilo kurz oznámení o snížení podílu na kapitálu fondů APAX. "Technicky rovněž nelze vyloučit korekci předchozího růstu ke konci roku," uvedl Vaníček.

Příští týden bude podle něj na akciových trzích patřit výsledkové sezóně, hlavně v zahraničí. Ta by se měla rozjet naplno především u bank a technologií, uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK