Americké akcie po údajích z trhu práce oslabují

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy jsou po dnešní nečekaně slabé zprávě z trhu práce rozkolísané a po počátečním růstu převládl u hlavních indexů pokles. Na trhu se po údajích, které zřejmě zkreslilo extrémně špatné počasí, zvýšila nejistota ohledně vývoje ekonomiky a zavládla vyčkávací nálada, uvedla agentura Reuters.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel 0,4 procenta a pohyboval se kolem 16.385 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o 0,3 procenta na 1833 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,2 procenta na zhruba 4147 bodech.

Američtí zaměstnavatelé vytvořili v prosinci jen 74.000 pracovních míst, nejméně za tři roky a mnohem méně, než se čekalo. Podle analytiků to je zřejmě jen jednorázové oslabení v důsledku mrazivého počasí a ohledně přesnějšího hodnocení stavu ekonomiky bude nutné počkat na další údaje.

Investoři nadále hledí na ekonomické údaje prizmatem postoje centrální banky (Fed). Vývoj ekonomiky určí, jak rychle bude Fed omezovat nákupy dluhopisů, které loni výrazně přispěly k nejrychlejšímu růstu na Wall Street za řadu let. Dnešní údaje naznačily, že by další rozhodnutí o omezení stimulace mohl Fed odložit, což by trh jen přivítal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK