Dolar klesl kvůli slabým údajům o trhu práce v USA

10.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Americký dolar dnes klesl kvůli překvapivě slabým údajům o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech. Ty podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zpřísňováním své měnové politiky.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3664 USD, vůči japonskému jenu však kleslo o 0,3 procenta na 142,24 JPY. Dolar se vůči jenu propadl o 0,7 procenta na 104,44 JPY, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že zaměstnavatelé v USA v prosinci vytvořili pouze 74.000 pracovních míst, což je nejméně za poslední téměř tři roky. Analytici počítali se vznikem 196.000 nových pracovních příležitostí.

"Tato čísla jsou jasným zklamáním. Na trzích se toto zklamání projevilo prodejem dolarů," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "Rozhodně to utlumí jakékoliv spekulace o tom, že by Fed mohl zrychlit omezování nákupů dluhopisů," dodal.

Fed se minulý měsíc rozhodl, že zpřísní svou měnovou politiku snížením nákupů dluhopisů o deset miliard na 75 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč) měsíčně. Řada ekonomů předpokládá, že na příštím zasedání přikročí k dalšímu snížení v podobném rozsahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK