Egyptské akcie díky generálu Sisimu vzrostly na tříleté maximum

12.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 12. ledna (ČTK) - Egyptský akciový trh dnes vystoupil na maximum za tři roky a překonal propad způsobený politickými otřesy a nepokoji po "arabském jaru". Investory podle agentury Reuters podpořilo sobotní vyjádření populárního generála Abdala Fataha Sisiho, který poprvé naznačil, že bude kandidovat na prezidenta.

Index káhirské burzy vzrostl o dvě procenta na 7117 bodů, nejvyšší úroveň od ledna 2011, kdy byl ještě u moci autokratický a zanedlouho svržený prezident Husní Mubarak. Od loňského července, kdy armáda svrhla prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, index získal už 43 procent.

Sisi, který je náčelníkem generálního štábu egyptské armády a ministrem obrany, egyptskému listu Al-Ahrám řekl, že bude kandidovat na prezidenta jen v případě, budou-li si to přát občané a armáda. O Sisiho kandidatuře se delší dobu spekuluje, generál se k ní ale až do soboty nevyjádřil. Jeho jméno se spojuje s odstraněním prezidenta Mursího, jehož armáda kvůli trvalým protestům veřejnosti přinutila loni v červenci odstoupit.

Generál je mezi Egypťany populární a od Mursího svržení jeho portréty zdobí ulice a jsou vyvěšeny i v některých úřadech. Egypťané tradičně schvalují kroky armády. Nyní Egypt vede dočasná a nevolená vláda, kterou dosadilo vojsko.

"Většina dnešních zisků je díky Sisimu - jeho kandidatura má velkou podporu," řekl jeden z manažerů makléřské firmy Pharos Securities. "Většina místních drobných a institucionálních investorů reaguje pozitivně," dodal.

Cestu k volbám otevře v Egyptě referendum o nové ústavě, které se bude konat příští týden. Pokud lidé předložené znění zákona schválí, budou se konat nové parlamentní a prezidentské volby, podle některých zdrojů už na jaře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK