Počet nalezených falešných eurobankovek vzrostl o 11 procent

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. ledna (ČTK) - Počet nalezených falešných eurobankovek se v druhé polovině letošního roku zvýšil ve srovnání s prvním pololetím o 11,4 procenta na 353.000 kusů, což byl nejvyšší údaj od druhé poloviny 2010. Oznámila to dnes Evropská centrální banka, která však současně upozornila, že počet padělků zůstává nízký vzhledem k tomu, že v oběhu je více než 15 miliard bankovek. ECB současně představila novou bankovku v hodnotě deset eur s vylepšenými bezpečnostními prvky, která se do oběhu dostane 23. září.

Nejvíce se falšují bankovky v hodnotě 20 a 50 eur, které mají na celkovém počtu padělaných bankovek podíl 78 procent. Bankovky v hodnotě deset eur měly na celkovém počtu falešných bankovek podíl pouze 6,3 procenta, počet jejich padělků však vzrostl. Bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur měly na celkovém počtu falešných bankovek podíl jedno procento.

Až 98 procent padělků bylo odhaleno v zemích eurozóny. V ostatních členských státech Evropské unie bylo nalezeno 1,5 procenta padělků a zbývajících půl procenta v dalších částech světa.

Za celý rok ECB stáhla z oběhu 670.000 falešných bankovek. Meziročně se se tento počet zvýšil o více než čtvrtinu. V roce 2012 se našlo 531.000 falešných bankovek.

Slovenská centrální banka (NBS) například uvedla, že loni zadržela na Slovensku 2715 kusů falešných eurobankovek hodnotě 336.625 eur (9,2 milionu Kč). Počet zadržených padělků stoupl o 88 procent. Německá Bundesbank zadržela 39.000 padělků, o šest procent méně než ve 2012.

Nová desetieurovka ze série Europa se podobá současné bankovce vydané v roce 2002, dostala však nové prvky, aby byla odolnější vůči padělání i opotřebení. Obsahuje hologram a vodoznak s podobiznou bájné řecké princezny Europy, která dala název celému kontinentu i celé sérii bankovek. Natištěná číselná hodnota na přední straně při naklonění bankovky mění barvu od smaragdově zelené po tmavě modrou.

Desetieurovka je již druhým produktem z nové série. První byla pětieurovka, která se dostala do oběhu loni v květnu. ECB veškeré informace o nových bankovkách zveřejňuje na internetových stránkách Euro: naše měna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK