Dovoz ojetin loni stoupl o procento, lidé vozily starší auta

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Dovoz ojetých osobních aut v loňském roce vzrostl zhruba o jedno procento na 126.115 vozů. Lidé ale více dováželi neekologické ojetiny starší deseti let. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců aut.

Podíl dovozu ojetin starších deseti let se loni zvýšil o čtyři procentní body na 38 procent. Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla dovoz starších aut z druhé ruky nepřispívá k obnově tuzemského přestárlého vozového parku, kde se průměr pohybuje kolem 13 let. Import zánovních aut do tří let byl jen kolem osmi procent. Nejdováženější byly vozy staré mezi šesti a deseti lety s 39 procenty.

První místo v dovozech si udržela domácí Škoda s importem 25.023 ojetin. Nejčastěji přitom šlo o vozy šest až deset let staré. Na druhou příčku se dostal Volkswagen, který s 18.094 auty předstihl třetí Ford (16.935 aut).

Prodej nových aut v minulém roce klesl o pět procent na 164.736 vozů. To odpovídá obnově vozového parku na úrovni zhruba 3,5 procenta. První skončila Škoda před Hyundai a VW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK