Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně měla loni rekordní produkci

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šumperk 13. ledna (ČTK) - Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně na Šumpersku loni zvýšila produkci elektrické energie z 428.000 megawatthodin v roce 2012 na rekordních 480.000 megawatthodin. Díky výkyvům v dodávkách elektrické energie z obnovitelných zdrojů do tuzemské energetické soustavy se zvýšilo využití elektrárny, sdělil dnes ČTK ředitel vodních elektráren Skupiny ČEZ Petr Maralík.

Elektrárna Dlouhé Stráně slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy elektrárna elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu.

Přílivy elektřiny z Německa a také z tuzemských obnovitelných zdrojů snižují aktuální cenu elektřiny, takže čerpání vody do horní nádrže v příhodný okamžik vyjde levněji. "Právě zvýšená četnost výkyvů ceny elektřiny na trhu nám umožnila zvýšit využití elektrárny. Další výhodou elektrárny je její schopnost v krátkém čase dodat výkon do soustavy a tím nahradit výpadek jiného zdroje nebo skokově zvýšenou spotřebu odběratelů," podotkl Maralík.

Přečerpávací elektrárny patří k nejsložitějším vodním dílům sloužícím k energetickým účelům. Elektrárna Dlouhé Stráně je zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v ČR. Stavba byla uvedena do provozu 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství.

Za prvních osmnáct let provozu elektrárna Dlouhé Stráně vyrobila 5,200.325 megawatthodin elektrické energie, která by pokryla roční spotřebu téměř 1,5 milionu domácností. V uhelných elektrárnách by muselo být spáleno 4,680.000 tun hnědého uhlí nebo 2,600.000 tun uhlí černého.

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně pomáhá přitáhnout turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Unikátní vodní dílo ročně navštíví více než 80.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK