Zeman chce podpořit snížení cla na porcelán, které zavedlo Rusko

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nová Role (Karlovarsko) 13. ledna (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes při návštěvě porcelánky Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku slíbil, že při případných jednáních podpoří snahu o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko. Zemana o to požádal generální ředitel Thunu Vlastimil Argman, protože Rusko je jedním z hlavních exportních destinací porcelánky.

"Pro nás je to velká zátěž. Do Ruska směřuje asi 40 procent našeho odbytu," řekl ČTK Argman. Podle něj Rusko zavedlo vysoké clo od letošního roku.

Zeman se v porcelánce zajímal i o mzdy. Po jednání s vedením firmy pak řekl, že doufá v to, že při jeho příští návštěvě budou mzdy vyšší než dnes. Porcelánka má nyní zhruba 600 zaměstnanců a průměrná hrubá mzda v ní je 17.000 korun, přičemž u dělnických profesí, kterých je většina, činí 15.000 korun. "Zeptal jsem se generálního ředitele, jestli při této mzdě lidé odcházejí, nebo zůstávají, protože mají firmu rádi a jsou na ni hrdí. Dostalo se mi odpovědi od ředitele i odborů, že spíše platí ta druhá varianta," řekl Zeman. Současně však poděkoval vedení, že se mu podařilo udržet firmu, i když ji před pěti lety po krachu Karlovarského porcelánu hrozil zánik.

Prezident v porcelánce nálepkami odekoroval jeden talíř z kolekce pro Pražský hrad a jeden talíř podepsal. Od zaměstnanců pak převzal dar v podobě čajového servisu Louise.

Porcelánka Thun 1794 měla v roce 2011 zisk před zdaněním 524.000 korun, o rok později dosáhla zisku před zdaněním čtyři miliony korun. Zisk firma očekává i za loňský rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK