Dolar k jenu klesá, trh vyhodnocuje zprávu o zaměstnanosti v USA

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. ledna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje vůči japonskému jenu, kde spadl na nejnižší úroveň za poslední čtyři týdny. Na investory dál působí páteční zpráva z amerického trhu práce, která oslabila optimistická očekávání týkající se vyhlídek největší světové ekonomiky a zvýšila nejistotu, jak rychle bude americká centrální banka (Fed) pokračovat v omezování dosavadní podpůrné politiky.

Dolar k jenu oslabil až na 102,97 JPY, což byla nejnižší úroveň od 18. prosince. Kolem 17:00 SEČ vykazoval pokles zhruba o 0,7 procenta na 103,35 JPY. Japonská měna posilovala i k euru, které ztrácelo 0,8 procenta na 141,11 JPY.

Euro k dolaru ve stejnou dobu odepisovalo 0,1 procenta na 1,3653 USD, a zůstávalo tak nad měsíčním minimem 1,3547 USD. Na tuto úroveň sestoupilo ve čtvrtek po zasedání měnového výboru Evropské centrální banky (ECB) a po projevu jejího guvernéra Maria Draghiho.

Dolar a jen loni patřily k měnám s nejlepšími výsledky a mnoho investorů sázelo na to, že tento vývoj bude pokračovat, mimo jiné v souvislosti s úspornějším programem nákupů dluhopisů ze strany Fedu. Obchodníky ale překvapila páteční zpráva, podle které američtí zaměstnavatelé v prosinci vytvořili nejméně pracovních míst za poslední téměř tři roky.

"Nečekaně špatná zpráva o zaměstnanosti vyvolala nejistotu ohledně vyhlídek měnových plánů Fedu," sdělil podle agentury Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions ve Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK