USA v prosinci hospodařily s nejvyšším přebytkem od září

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (ČTK) - Americký federální rozpočet skončil v prosinci v přebytku 53,2 miliardy dolarů (téměř 1,1 bilionu Kč). Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Přebytek byl nejvyšší od září a zároveň rekordní za poslední měsíc roku. Ke zlepšení pomohla mimo jiné částka téměř 40 miliard dolarů, které státní pokladna inkasovala ve formě dividend od hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac.

Za první tři měsíce nového fiskálního roku, který v USA začal 1. října, nicméně skončil federální rozpočet ve schodku 173,6 miliardy dolarů. Oproti stavu veřejných financí za stejné období předešlého roku je to však méně o skoro 41 procent.

Deficit amerického státního rozpočtu se v letech 2007 až 2009 prudce zvýšil. Přispěla k tomu hospodářská recese, která měla nepříznivé dopady na daňové příjmy a která zvýšila objem vyplácené podpory v nezaměstnanosti. Ekonomický růst, zvýšení daní a snížení federálních výdajů však v minulém fiskálním roce způsobily, že deficit klesl o téměř polovinu na 680 miliard dolarů a byl nejnižší za posledních pět let.

V letošním fiskálním roce by se měl rozpočtový schodek podle agentury AP hlavně díky vyšším příjmům z daní a vládním výdajovým škrtům snížit odhadem na 600 miliard dolarů.

Freddie Mac a Fannie Mae jsou v USA dvě největší organizace, které s vládní podporou poskytují finance na hypotéky. Washington obě dvě v roce 2008 zachránil před krachem. Podle podmínek dohody o záchranném programu teď obě agentury musejí většinu zisků vrátit daňových poplatníkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK