Řecká ústřední vláda vykázala loni přebytek v primárním rozpočtu

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. ledna (ČTK) - Řecká centrální vláda vykázala v uplynulém roce přebytek v primárním rozpočtu ve výši zhruba 700 milionů eur (19,1 miliardy Kč). Podle agentury Reuters to dnes řekl náměstek řeckého ministra financí. V přebytku podle něj skončí i pozorněji sledovaný primární rozpočet na obecné vládní úrovni, který zahrnuje i regionální a místní samosprávy. Zemi by se tak otevřela cesta k další pomoci od jejích mezinárodních věřitelů.

Primární ústřední rozpočet nezahrnuje regionální a místní samosprávy, systém důchodového a sociálního zabezpečení či náklady na obsluhu dluhu. Náměstek ministra financí Christos Staikuras dnes podle agentury AP oznámil, že přebytek tohoto rozpočtu bude za uplynulý rok činit zhruba 691 milionů eur. Sledovanější primární rozpočet vlády, který zahrnuje i regionální a místní samosprávy, by měl dosáhnout přebytku 812 milionů eur. Tyto údaje budou prý zveřejněny zhruba za měsíc. Evropský statistický úřad Eurostat pak svá data o řeckém rozpočtu za rok 2013 zveřejní v dubnu.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Celkem už země získala 240 miliard eur, výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Dosažení primárního přebytku je pro Atény klíčovou podmínkou k tomu, aby země mohla nadále čerpat záchranný úvěr.

Mezinárodní věřitelé Řecku slíbili, že až vykáže primární rozpočtový přebytek za celý rok, může usilovat o snížení svého dluhu. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras minulý týden prohlásil, že země by se "v ideálním případě" chtěla obejít bez třetího programu pomoci. V příštích měsících by ale chtěla dosáhnout snížení svého dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK