Praha dokončí akvizici Pražské plynárenské po rozhodnutí ÚOHS

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Praha v průběhu týdne zkompletuje a příští týden pošle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) materiály týkající se majetku města. Na základě nich pak antimonopolní úřad posoudí více než šestimiliardový obchod, v rámci kterého Praha ovládne skupinu Pražská plynárenská (PP). Akvizice druhé největší plynárenské distribuční společnosti v ČR bude dokončena až po rozhodnutí úřadu. V rozhovoru s ČTK to řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Do půl roku by podle Vávry měl do energetické skupiny vstoupit strategický partner, který ovládne obchodní část společnosti.

Praha připravovala obchod více než dva roky. Německý koncern E.ON ve skupině Pražská plynárenská držel zhruba čtvrtinový podíl. V závěru loňského roku Pražská plynárenská Holding (PPH) podepsala smlouvu o odkupu akcií, které držel E.ON v Pražské plynárenské. Vávra následně podepsal smlouvu o koupi majority v Pražské plynárenské Holding.

Ovládnutí PP stálo 4,1 miliardy korun. Za akcie, které držel E.ON v PPH, zaplatí Praha 2,15 miliardy. Peníze ale E.ON dostane až ve chvíli, kdy transakci schválí ÚOHS. "Doufáme, že se tak stane v zákonné lhůtě třiceti dnů," řekl Vávra. Právníci, které si Praha najala, mají nyní za úkol shromáždit všechny podklady týkající se majetku Prahy, které bude antimonopolní úřad prověřovat.

Vedení města chce v následujících týdnech najít strategického partnera, který by měl v PPH ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. "Připravujeme nacenění podílu a zvažujeme způsob, jakým bude skupina Pražská plynárenská v budoucnu rozdělena," řekl náměstek. Zájem o akvizici projevili čtyři investoři. Do PPH chce vstoupit německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), český Energetický a průmyslový holding (EPH), nadnárodní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka a společnost ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK