Cena ropy Brent kvůli předpokladu vyšší nabídky dál klesá

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. ledna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes pokračovala v poklesu, za kterým opět stálo zvyšování těžby v Libyi a očekávání, že na trh se časem vrátí také íránská ropa. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) naopak pokles zastavila a v jednu chvíli přidávala více než dolar na barel.

Brent krátce před 18:00 SEČ ztrácel skoro půl dolaru a pohyboval se kolem 106,30 USD za barel. Americká ropa WTI ve stejnou dobu přibližně půl dolaru přidávala a nacházela se blízko 92,40 USD za barel.

Trhy dnes ovlivnila zpráva o vývoji maloobchodních tržeb v USA. Tempo jejich růstu sice v prosinci zpomalilo na 0,2 procenta z listopadových 0,4 procenta, výsledek ale překonal očekávání analytiků.

Na cenu Brent měla vliv i dřívější zpráva ohledně dohody mezi západními velmocemi a Íránem o omezení jeho sporného jaderného programu. Vyřešení sporu by mohlo vést k odstranění západních sankcí na vývoz ropy z Íránu a potenciálně ke zvýšení nabídky suroviny na světových trzích.

Nadále má vliv i zvyšující se těžba ropy v Libyi. Podle dřívějšího prohlášení tamního ministra stoupla produkce libyjské ropy na nejméně 600.000 barelů denně. Stále to je však jen asi polovina denní produkce, kterou země vykazovala v červenci, než se rozšířily protesty na zařízeních k těžbě ropy.

Obchodování s americkou ropou WTI dnes ovlivňovaly nákupy investorů před blížícím se vypršením únorového kontraktu. Trhy také čekají na pravidelné týdenní zprávy o vývoji zásob ropy v USA.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 106,29 106,75 New York - Nymex WTI únor 92,38 91,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK