Americké akcie po pondělním propadu oživily

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly po výrazném pondělním propadu. Náladu na trhu podpořily mimo jiné překvapivě příznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval nárůst o 0,4 procenta a pohyboval se kolem 16.321 bodů. Širší index S&P 500 dopoledne stoupl o 0,7 procenta na 1832 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,3 procenta na 4164 bodů, napsala agentura AP. V pondělí se index S&P 500 propadl o 1,3 procenta, takže zaznamenal nejprudší denní pokles za dva měsíce.

Výrobce čipů Intel dnes prudce posiloval, protože banka JPMorgan zlepšila hodnocení jeho akcií. Internetový gigant Google zamířil vzhůru po zprávě o tom, že koupí za 3,2 miliardy dolarů (64 miliard Kč) výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest Labs.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v prosinci stouply o 0,2 procenta, zatímco analytici čekali nárůst o pouhých 0,1 procenta. Bez zahrnutí vrtkavého prodeje automobilů, benzinu, stavebnin a potravin se tržby zvýšily dokonce o 0,7 procenta. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že hospodářský růst v USA nabírá na tempu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK