Země EU a EP se dohodly na zpřísnění regulace cenných papírů

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. ledna (ČTK) - Zástupci zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci na dnešek dohodli na rámcové podobě rozsáhlé nové regulace trhů cenných papírů. Ta zavádí přísnější kontrolu nad obchodováním a reaguje na pokroky v technologii obchodování. Soubor pravidel, o němž se vedou jednání už přes tři roky, by měl omezit zejména spekulace s některými komoditami a takzvané vysokofrekvenční obchody, které uskutečňují počítače v řádu milisekund.

Chystaná legislativa má omezit obchody s některými komoditními deriváty, které podle některých vedou ke zvyšování cen potravin. Chce také vymýtit zcela neregulované obchodování mimo burzy a stanovit přísnější pravidla pro vysokofrekvenční obchodování, které může v určitých situacích ohrozit stabilitu finančních trhů.

Nová pravidla se mají zavést do konce roku 2016 a mají omezit rizika, která se projevila během finanční krize let 2007-09. Dohoda sjednaná ve Štrasburku doplní legislativu EU o trzích finančních nástrojů (MiFID).

Na trzích komodit EU zavede limity na obchodní pozice, které by měly zabránit, aby jeden obchodník mohl na slabě likvidním trhu ovlivňovat ceny. "EU bude poprvé regulovat komodity, aby chránila ceny potravin před spekulacemi," řekla agentuře Reuters britská levicová poslankyně Arlene McCarthyová.

Dohoda podle Reuters nepřihlíží k námitkám finančního sektoru. Asociace britských bankéřů kvůli tomu vyjádřila obavy z negativních dopadů nové regulace na ekonomiku. Podle ní to omezí likviditu obchodování na trzích a poškodí konkurenceschopnost evropských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK