Pražská burza po úterním poklesu roste o procento, daří se bankám

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Pražská burza po úterním poklesu roste. Index PX si dopoledne připsal procento a dosáhl 1033,15 bodu. Daří se zejména akciím Erste Bank, o něž je na burze největší zájem, ale také pojišťovně VIG, Komerční bance a ČEZ. Ztráty naopak zaznamenaly akcie české Telefóniky. Vyplývá to z průběžných údajů burzy.

Nejvíce se dopoledne obchodovalo s akciemi Erste Bank, která si připsala 1,9 procenta, a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od začátku srpna 2011. Podle analytika Patria Direct Pavla Mokoše burze pomáhá v růstu i rakouská pojišťovna VIG, která po 11:00 rostla o 1,46 procenta a směřovala tak k nejvyšší úrovni od začátku prosince. Na více než měsíční maximum vzrostly akcie Komerční banky, které se díky růstu o 0,62 procenta posunuly na 4548 koruny.

O půl procenta se zvýšila cena akcie ČEZ. Budoucí premiér Bohuslav Sobotka se přitom vyjádřil skepticky o možné garanci výkupní ceny elektřiny z nově vystavených bloků jaderné elektrárny Temelín. Sobotka uvedl, že garance bude velmi obtížné akceptovat a mohly by příliš zatížit české spotřebitele.

Na burze se naopak nedařilo Telefónice, která ztratila 0,47 procenta. Dolů zamířila také cena akcií Fortuny a Pegasu.

Koruna dnes navázala na úterý a dál mírně oslabuje k oběma světovým měnám. Vůči euru oslabila o dva haléře na 27,42 Kč/EUR a vůči dolaru o osm haléřů na 20,10 Kč/USD. Podporu koruně neposkytla ani pozitivní statistika výrobní inflace, která v prosinci meziročně zrychlila na 1,7 procenta a překonala odhady trhu, komentoval analytik Patrie Tomáš Vlk.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 11:00 Kč/EUR 27,40 27,42 Kč/USD 20,02 20,10

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK