Bombardier nahradí popraskané rámy metra, dodá 35 nových

16.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Společnost Bombardier dodá pražskému dopravnímu podniku 35 nových a konstrukčně upravených rámů podvozků pro soupravy metra M1. Dohodly se na tom obě strany, uvedla Česká televize. Podvozky v minulosti praskaly a podnik je reklamoval. Do konce roku se do provozu vrátí tři soupravy metra, které byly dlouhodobě odstavené, vyplývá ze zprávy dopravního podniku, kterou má ČTK k dispozici.

Dopravní podnik od Siemensu koupil 53 souprav za zhruba 11 miliard korun. Stěžoval si ale na vadné rámy podvozků. Praskliny se objevily po ujetí zhruba 500.000 až 600.000 kilometrů. Siemens už dříve uvedl, že odpovědnost za vady na rámech nese Bombardier.

Do poloviny ledna letošního roku podle ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše popraskalo 187 rámů, 153 z toho bylo možné opravit. Zbylé dodá Bombardier znovu. "Opravené rámy v současné době podnik zařazuje do zkušebního provozu a probíhá intenzívní sledování a kontroly," píše se v materiálu. Podnik prý zatím nezaznamenal žádný problém.

Kdo zaplatil opravy ze zprávy nevyplývá. Už dřív ale podnik uvedl, že jej rekonstrukce tehdy 17 vadných rámů stály 2,7 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK