Evropský parlament schválil Lautenschlägerovou do vedení ECB

16.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. ledna (ČTK) - Evropský parlament dnes naprostou většinou hlasů schválil nominaci Němky Sabine Lautenschlägerové (49) do šestičlenné výkonné rady Evropské centrální banky (ECB). Viceprezidentka německé Bundesbanky nahradí v nejvyšším vedení ústřední banky eurozóny Jörga Asmussena, který odchází do nové německé vlády, Lautenschlägerova dostala mandát na celých osm let.

Německo namísto Asmussena navrhlo Lautenschlägerovou, aby vyšlo vstříc volání po ženě ve vedení ECB. Od roku 2011 jsou ve výkonné radě i 23členné radě guvernérů jen samí muži, uvedla agentura AP.

Lautenschlägerová je původním povoláním právnička a několik let působí v bankovním dohledu. Od roku 2011 je viceprezidentkou Bundesbanky.

Respektovanému ekonomu Asmussenovi zbývaly do skončení jeho funkčního období dva roky. Asmussen se v nové německé vládě stane náměstkem ministryně práce a sociálních věcí Andrey Nahlesové a svůj odchod z prestižní funkce v ECB vysvětlil rodinnou situací. Ve výkonné radě ECB předloni nahradil Jürgena Starka, který odstoupil kvůli nesouhlasu s tím, že ECB zavedla program nákupů dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí.

Výkonnou radu tvoří prezident Evropské centrální banky, viceprezident a další čtyři členové. Výkonná rada řídí běžný chod banky a koordinuje činnost národních centrálních bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK