Reuters: Čína podpořila finanční systém částkou 42 miliard USD

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Šanghaj 21. ledna (ČTK) - Čínská centrální banka (PBOC) vložila do finančního systému další peníze, aby tak zmírnila obavy z nové úvěrové krize. Podle obchodníků, na které se dnes odvolala agentura Reuters, čínská měnová autorita poskytla finančním trhům injekci přes 255 miliard jüanů (42 miliard USD; 856 miliard Kč).

PBOC s tímto opatřením přišla v reakci na výrazný vzestup krátkodobých úrokových sazeb na čínském mezibankovním trhu, což trvá už delší dobu. Za jejich růstem stojí především zvýšená poptávka po hotovosti před začátkem oslav lunárního Nového roku 31. ledna.

PBOC již v pondělí večer oznámila, že některým bankám přímo poskytla dodatečnou hotovost a dnes do systému vpraví další injekci. Její celkovou výši nesdělila, uvedla však, že oznámený krok má před obdobím svátků zajistit stabilitu na peněžním trhu.

Problémy s nedostatkem likvidity nejsou v čínském finančním sektoru v poslední době nijak vzácné. V uplynulém roce se bankovní sektor potýkal s vážným nedostatkem likvidity i v červnu, říjnu a prosinci. Dnešní finanční injekce je podle Reuters největší, jaké se čínskému finančnímu systému za jediný den dostalo od loňského února.

Dnešní a pondělní krok centrální banky se postaral o pokles krátkodobých úrokových sazeb. Sedmidenní repo sazba, která je důležitým ukazatelem množství peněz v oběhu, tak dnes klesla na 5,25 z pondělních skoro šesti procent.

Výše úroků má dopady i na akciový trh. Hlavní index šanghajské burzy tak dnes na krok centrální banky reagoval růstem o zhruba jedno procento, a zaznamenal tak nejlepší výsledek od začátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK