Jižní Korea se potýká s rozsáhlou krádeží dat z kreditních karet

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 21. ledna (ČTK) - Jižní Koreu zasáhl skandál kolem krádeže údajů o nejméně 20 milionech kreditních karet. Pachatel prý získané údaje prodal marketingovým společnostem. Podle agentury AFP nyní desetitisíce Korejců blokují své karty kvůli obavám ze zneužití. Místní média tvrdí, že mezi oběti krádeže patří také jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje či generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Údaje podle úřadů ukradl externí pracovník společnosti Korea Credit Bureau, která spravuje úvěrové informace pro poskytovatele finančních služeb. Pracovník byl zatčen a zadrženi byli i manažeři firem, které podle serveru BBC ukradené informace údajně koupily.

Údaje se týkají karet vydaných společnostmi Kookmin Card, Lotte Card a NH Nonghyup Card. Tyto podniky se již veřejně omluvily a podle úřadu pro regulaci finančního sektoru uhradí zákazníkům veškeré škody.

Jeden z představitelů úřadu podle BBC upozornil, že údaje bylo snadné ukrást, protože nebyly zakódované. Vydavatelé karet prý o krádeži nevěděli, dokud jim o ní neřekli regulátoři. Ti nyní zkoumají bezpečnostní praktiky všech tří firem.

Podle agentury Reuters již byla na trojici vydavatelů karet podána hromadná žaloba, která požaduje odškodné 110 milionů wonů (zhruba dva miliony Kč) pro každou z obětí.

Ukradené údaje zahrnují jména, adresy, telefonní čísla, čísla bankovních účtů a další informace. Podle úřadů sice nebyla ukradena hesla karet, bez těch se ale velká část běžných transakcí v Jižní Koreji obejde, upozorňuje Reuters.

Ve Spojených státech nedávno rozsáhlá krádež zakódovaných osobních identifikačních čísel (PIN) ke kreditním a debetním kartám zasáhla až 70 milionů uživatelů. Ke krádeži došlo v předvánočních týdnech u amerického maloobchodního řetězce Target.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK