Maďarsko snížilo základní úrok na nové minimum 2,85 pct

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 21. ledna (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu na nové minimum 2,85 procenta. Banka snižuje sazby nepřetržitě už rok a půl, aby podpořila ekonomiku, dnes ale tempo poklesu zpomalila. To podle agentury Reuters naznačuje, že se blíží konec cyklu uvolňování měnové politiky.

Budapešť dál snížila sazbu i přes letošní oslabení kurzu forintu. Centrální banku v tom podle analytiků podpořila mírná reakce finančních trhů na to, že americká centrální banka (Fed) zahájila ústup od krajně uvolněné měnové politiky.

Maďarsko a další země z kategorie rozvíjejících se trhů zažívaly v minulých letech díky podpůrným krokům Fedu vysoký příliv kapitálu, což jim umožňovalo uvolňovat politiku. Vládly však obavy, že ústup Fedu od stimulace vyvolá na těchto trzích otřesy.

Od srpna 2012 se základní úrok v Maďarsku snížil již o 4,15 procentního bodu. Snižovat úvěrové náklady Budapešti umožňuje pokles inflace, jejíž míra je nyní na minimu za 43 let. Maďarsku teď také více věří zahraniční investoři, což je znát například v tom, že náklady na pojištění maďarských státních dluhopisů proti nesplácení jsou na čtyřletém minimu.

Viceguvernér centrální banky Adam Balog tento měsíc v rozhovoru s Reuters řekl, že základní sazba by mohla klesnout až na 2,5 procenta. Dostala by se tím na úroveň obdobné sazby v Polsku, jehož ekonomika si vede zřetelně lépe a jehož úvěrový rating je na rozdíl od Maďarska v investiční kategorii. Česká národní banka udržuje základní sazbu již déle než rok na takzvané technické nule, respektive na minimální úrovni 0,05 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK