Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily o 1,14 procenta

24.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden oslabily o 1,14 procenta na 1015,4 bodu. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry tabákového koncernu Phillip Morris ČR, nejvíce oslabila těžařská NWR.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo NWR, které oslabilo o téměř 22 procent na 19,30 Kč. "Na titulu NWR se negativně projevila zpráva o nutnosti restrukturalizace kapitálové struktury. Ta se pravděpodobně dotkne nejen akcionářů, ale i držitelů dluhopisů," uvedl analytik J&T Milan Vaníček. Naopak největší růst zaznamenaly akcie Phillip Morris ČR, které posílily o 1,4 procenta na 10.850 Kč.

Dnes zveřejnil výsledky Unipetrol. Společnost dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí vyšší provozní zisk, ale výrazně zvýšila čistou ztrátu. Akcie zakončily týden na 159 Kč, což znamená pokles o 2,9 procenta.

Příští týden se investoři zaměří především na poslední zasedání Fedu ve středu pod vedením odcházejícího šéfa Bena Bernankeho. "Sledovat se bude hlavně přístup k současné výši měnové expanze (QE), kde se očekává další snížení o deset miliard dolarů měsíčně jako tomu bylo na posledním zasedání. Další snížení, i když očekávané by dle našeho názoru mělo spíše nepříznivý vliv na trhy respektive na riziková aktiva," dodal Vaníček.

Vedle Fedu se bude nadále sledovat výsledková sezona. Předběžné výsledky za loňský rok by měla oznámit pojišťovna VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK