Rozhlednu Bramberk vydražily Lučany nad Nisou za 2,51 milionu Kč

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Rozhlednu Bramberk v Jizerských horách dnes v dražbě získala obec Lučany nad Nisou. Za rozhlednu zaplatí trojnásobek vyvolávací ceny, tedy 2,51 milionu korun. O 21 metrů vysokou vyhlídkovou kamennou věž z roku 1912 byl velký zájem, v dražbě přihazovalo deset zájemců, většinou podnikatelů. Uvedla to dnes dražební společnosti Naxos, která dražbu organizovala.

Podle manažera Naxosu Michala Skuhry se vyhlídková věž těšila zájmu investorů mimo jiné díky atraktivitě místa. Rozhledna stojí na křižovatce několika turistických cest a je z ní rozhled na Jizerské hory, Krkonoše, Černostudniční hřeben i na Jablonec nad Nisou.

Rozhledna Bramberk patří k symbolům Lučan nad Nisou - její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Kamenná rozhledna byla postavená ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Stavbu, která je součástí prstence rozhleden Jizerských hor, projektoval jablonecký architekt Robert Hemmrich, který je autorem i rozhleden v Proseči nebo Horní Černé Studnici. Rozhledna na Bramberku byla slavnostně otevřena roku 1912.

Rozhledna stejně jako sousední tři penziony patřily soukromé firmě, která zkrachovala. Konkurz zkomplikovaly tahanice o majetek při rozvodu jeho majitelů. Několik let byla rozhledna proto uzavřená, turisté na ni mohou znovu od roku 2010, kdy si ji pronajaly Lučany nad Nisou. Obec nechala opravit schodiště, které bylo v havarijním stavu, opravou prošel ochoz a částečně byla vyměněna okna. I proto měly Lučany o rozhlednu a přilehlé pozemky velký zájem.

Současně byla vydražena za 1,55 milionu korun horská chalupa Bramberk, jež sousedí s rozhlednou. Nového majitele našly v dražbě i další tamní chalupy - Myslivecká chata, jejíž konečná cena dosáhla 760 tisíc korun a penzion Krásný. Za ten zaplatí nový vlastník rovné dva miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK