Ruské embargo zvýší dovoz do ČR a sníží ceny,bojí se mlékaři

07.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Embargo na vývoz potravin včetně mléčných výrobků z EU do Ruska může způsobit přesycení tuzemského trhu kvůli zvýšení dovozů do Česka z ostatních unijních zemí. V důsledku toho lze poté očekávat pokles cen mléčných výrobků. Pro řadu českých mlékáren je navíc Rusko důležitým odběratelem, mlékaři by tak přišli o nemalou část tržeb. ČTK to dnes řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv podle agentury AP dnes oznámil, že Rusko zakázalo úplný dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU i USA. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje i na Austrálii, Kanadu a Norsko. Už ve středu ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi.

"Naše mlékárny do Ruska exportují, je to pro nás jeden z důležitých trhů," uvedl Kopáček. Unijní trh s mléčnými výrobky je podle něj nasycen. "Pokud to, co odtéká do Ruska, tady zůstane, bude problém to na trhu uplatnit," poznamenal Kopáček.

Podle něho embargo může vést k růstu dovozů mléčných výrobků, které nebudou moci mlékárny z ostatních unijních států vyvézt do Ruska, do Česka. "Například Poláci, kteří nás mají vedle, se mohou podbízet, aby výrobky udali za každou cenu," připustil Kopáček, podle něhož by nárůst dovozů negativně dopadl na tuzemské mlékaře a v důsledku toho i na zaměstnanost.

Například jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni vyvezla do Ruska zboží za 150 milionů korun. Export se přitom firmě každoročně dařilo zvyšovat. "Zatím nevíme, čeho přesně se budou sankce týkat. Do Ruska vyvážíme především sýry, a to hlavně Nivu z českokrumlovského závodu," řekl ČTK ve středu obchodní ředitel Jan Teplý.

Pokud by omezení platila i pro vývoz sýrů, přišel by českokrumlovský závod, kde se Niva vyrábí, zhruba o dva výrobní dny v týdnu, tedy 20 procent produkce. To by se podle ředitele nejspíše projevilo v omezení výroby a počtu zaměstnanců. V menším množství Madeta do Ruska vyváží i máslo a další produkty z jiných závodů, u těchto komodit by byl dopad méně citelnější.

Rusko podle něj velké množství mléčných výrobků dováží. Z dovozu jsou například zhruba dvě třetiny v zemi snězených sýrů. Na druhou stranu je do značné míry na Rusku coby odběrateli závislé také evropské mlékárenství. "Německo, Francie, Nizozemí, to jsou všechno země, které tam mají obrovské objemy vývozů," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK