Ceny ropy se zvyšují, vliv má Řecko a omezení produkce v Libyi

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily vzhůru, severomořský Bren ale po pondělním poklesu zůstal pod hranicí 60 dolarů za barel. Příčinou dnešního oživení jsou zprávy o zastavení těžby na největším ropném poli v Libyi, trhy ale podpořilo i schválení seznamu plánovaných reforem, který eurozóně předložila řecká vláda v naději na čtyřměsíční prodloužení úvěrové pomoci.

Brent kolem 18:30 SEČ vykazoval nárůst o 52 centů na 59,42 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 58 centů na 50,03 USD za barel.

Těžba v největším libyjském ropném poli Sarír i v nedalekém poli Misla se kvůli výpadku proudu zastavila, což společně s pozitivním vývojem řecké krize pomohlo podpořit trh. Rostoucí zásoby ropy v USA ale podle analytiků nadále ukazují na nadměrnou nabídku suroviny na trhu.

Experti v průzkumu agentury Reuters v pondělí odhadli, že zásoby ropy v USA, které se již nyní pohybují na rekordní úrovni, stouply minulý týden o čtyři miliony barelů.

Údaje o aktuálním stavu zásob v USA dnes zveřejní institut API a ve středu americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Podle analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank se očekává další výrazné zvýšení.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 59,42 58,90 New York - Nymex WTI duben 50,03 49,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK