Schäuble: EU musí být s Řeckem solidární, ale nenechá se vydírat

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. února (zpravodaj ČTK) - Evropská unie musí být solidární se zeměmi, které mají potíže, a pomoct jim. Před hlasováním o prodloužení hospodářské pomoci Řecku to dnes ve Spolkovém sněmu řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Zdůraznil však, že Atény musejí při řešení problémů nést svůj díl odpovědnosti a že se eurozóna nenechá nikým vydírat.

\"Nás Němce víc než ostatní čeká ve 21. století dobrá budoucnost jen tehdy, když se podaří sjednocení Evropy, když Evropa bude držet pohromadě,\" upozornil Schäuble. V zájmu Německa je podle něj také zachovat stabilní euro.

\"Společná měna ale vyžaduje, aby si všichni, kdo ji používají, byli vědomi své odpovědnosti za ni. A solidarita neznamená, že se necháme vydírat,\" řekl Schäuble. \"Ať už dopadly volby v Řecku jakkoli, Řecko nemůže v Evropě rozhodovat samo,\" dodal.

Schäuble také zdůraznil, že prodloužení záchranného programu pro Řecko neznamená, že se této středomořské zemi budou poskytovat další miliardy eur. \"Spíš to je poskytnutí času navíc, aby bylo možné ten program úspěšně dokončit,\" řekl ministr.

Spolkový sněm bude o pomoci Řecku hlasovat ještě dnes dopoledne. Očekává se, že prodloužení záchranného programu o čtyři měsíce schválí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK