Americký dolar mírně klesá, za celý únor ale zřejmě bude v plusu

27.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. února (ČTK) - Americký dolar dnes mírně klesl ke koši měn. Pokles souvisí s výprodejem na konci měsíce. Dolarový index, který měří výkon dolaru k euru, k jenu a ke čtyřem dalším měnám, je ale nadále na cestě k osmému ziskovému měsíci za sebou. Bude to nejdelší taková šňůra od roku 1971, kdy USA zavedly volně pohyblivý kurz dolaru, napsala agentura Reuters.

Dolar podporují solidní data z domácí ekonomiky a vyjádření činitelů americké centrální banky (Fed), která posílila očekávání, že v průběhu roku zvýší úrokové sazby. Růst úroků by posílil atraktivitu americké měny.

Dolarový index, který ve čtvrtek stoupl na měsíční maximum, dnes ztrácel zhruba 0,2 procenta na 95,086 bodu. Euro oživilo z měsíčního minima vůči dolaru a přidávalo k němu zhruba 0,2 procenta na 1,1221 USD. Společná jednotná měna rostla i k jenu, k němuž naposledy přidávala zhruba 0,3 procenta.

Vláda Spojených států dnes přehodnotila tempo růstu domácí ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí na 2,2 procenta z původně odhadovaného růstu 2,6 procenta. Ekonomové v průzkumu Reuters předpokládali, že růstové tempo bude po revizi dosahovat 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK