Ukrajinci před bruselskou schůzkou o plynu opět kritizovali Rusy

02.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Kyjev 2. března (ČTK) - Ukrajinská státní energetická firma Naftogaz dnes obvinila ruský plynárenský koncern Gazprom z porušování dohody o dodávkách plynu Ukrajině během nynější zimy. Ukrajinská kritika zazněla krátce před první schůzkou v Bruselu, kde se za zprostředkování Evropské unie má začít jednat o letních dodávkách. Moskva podle agentury Reuters ukrajinské prohlášení zatím nekomentovala.

\"Dohodu porušila v únoru ruská strana. Plyn, za který jsme předem zaplatili, nebyl dodán v plném objemu. Dohodu porušují i tento měsíc,\" prohlásil šéf Naftogazu Andrij Kobolev. Dodal, že výpadek ruských dodávek je nutné doplnit zvýšením dovozu plynu ze států Evropské unie. Problém hodlá nastolit i během nynější schůzky v Bruselu.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak řekl reportérům v Bruselu po jednání se zástupci EU, že na pořadu třístranné schůzky bude plnění \"zimní\" dohody, která platí do konce března, jakož i debata o možnosti uzavřít dohodu o letních dodávkách.

Novak s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem podle agentury TASS jednal také o další sporné dodávce, a sice o dodávkách plynu na jihovýchod Ukrajiny, ovládaný proruskými separatisty. Zřejmě právě ruské dodávky plynu na tato území se staly předmětem sporu mezi Naftogazem a Gazpromem.

Šefčovič vyjádřil naději, že trojstranná schůzka povede k \"pozitivnímu vyznění\", tedy k překonání rozporů a k nové rusko-ukrajinské dohodě, která by zaručila zásobování evropských odběratelů ruským plynem. Samo jednání pak začalo podle agentury AFP s asi devadesátiminutovým zpožděním - a bez účasti šéfa Gazpromu Alexeje Millera. Předpokládá se, že na závěr bude vydáno komuniké.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a dluhům za předchozí dodávky a obnovilo dodávky až díky říjnové dohodě zprostředkované EU. Podle dohody, která platí do konce března, má Kyjev za plyn platit předem. Gazprom minulý týden varoval, že Ukrajina by si měla předplatit březnové dodávky, anebo přívod plynu zase uzavře.

V pátek Naftogaz oznámil, že jako menší předplatné poslal Rusům 15 milionů dolarů (necelých 370 milionů Kč), aby \"uklidnil nervy evropských kolegů\". Ti se obávají, aby rusko-ukrajinské spory nepostihly přepravu ruského plynu k evropským zákazníkům, jak se v minulosti už dvakrát stalo.

Novak odhadl, že stávající ukrajinské předplatné při nynějším velmi nízkém ukrajinském odběru může stačit do konce tohoto týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK