SZPI zavřela od začátku roku 29 restaurací či hospod

03.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. března (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela v posledních dnech další dvě restaurační zařízení a také jednu prodejnu potravin kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Od začátku roku inspekce zavřela na různě dlouhou dobu již 29 restaurací či hospod a barů, průměrně jednu za dva dny. Kontrol udělala přes 2000, sdělil v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspektoři mohou podle novelizovaného zákona vstupovat do restaurací od začátku letošního roku.

\"V uzavřených provozovnách provádíme i následné kontroly a v případě, že provozovatel odstraní protiprávní stav, dostane souhlas s používáním uzavřených prostor,\" dodal Kopřiva. Nejčastěji jde o dlouhodobě neuklízené prostory či nedostatečně zabezpečené proti vnikání živočišných škůdců.

Od minulého pátku SZPI uzavřela pražskou restauraci Kalich v Jungmannově ulici v historickém centru. \"V zázemí inspektoři našli zejména nebalené maso a další suroviny uložené v plesnivém mrazicím boxu. Na kuchyňských zařízeních byla mastnota a prach, stejně tak na stěnách a stropech,\" popsal Kopřiva. V kuchyni i na dalších místech se válel myší trus.

Inspekce zavřela také Hospůdku U Duba v Libomyšli na Berounsku. V lednicích byla plíseň a nebalené potraviny. \"Mohlo dojít ke vzájemné kontaminaci masných a nemasných potravin,\" uvedl Kopřiva. V kuchyni se olupovala zavlhlá omítka, kuchyňská zařízení byla zanesená mastnotou. Při přípravě jídel také nebyly oddělené pracovní plochy na zpracování syrového masa a ostatních surovin.

Zavřenou prodejnou potravin je Trong Hoang Nguyen v Chožově na Lounsku. V prodejně i v zázemí byl myší trus, rozkousané kartony. Provozovatel zde měl také staré plesnivé pečivo, v regálech se hromadil odpad a nečistoty.

Se všemi provozovateli SZPI zahájila správní řízení o uložení sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK