Při snížení DPH nemají restauratéři s online evidencí problém

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Uvažované snížení DPH ze 21 na 15 procent u pokrmů a nealkoholických nápojů v restauracích restauratéři vítají. Pokud snížení daně projde, převážně souhlasí i s plošným zavedením elektronické evidence tržeb. Uvedli to restauratéři oslovení ČTK. Pokud by zavedení elektronické evidence bylo plošné, mohlo by vést k narovnání trhu a výhodě pro poctivé podnikatele.

\"Zavedení elektronické evidence tržeb podporujeme, pokud to bude zavedeno na všechny obory,\" řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Zároveň doufá, že se její zavedení podaří uskutečnit tak, aby znamenala co nejmenší administrativní zátěž pro podnikatele a zároveň šlo o systém, který nebude možné obcházet.

Spuštění evidence výměnou za nižší daň schvaluje i majitele Pardubického hotelu Signál a restaurace U Kapitána Jiří Provazník. Do koncových cen pro zákazníky se ale podle něj snížená sazba nepromítne, protože bude nutné pokrýt náklady spojené se zavedením nového systému.

Podle Stárka tak paradoxně mohou spíš různé restaurace zdražovat v souvislosti s tím, že už se nebudou moci vyhýbat placení daní. Jak velký podíl restaurací v současnosti tuto povinnost obchází, nicméně asociace nedokáže ani odhadnout.

Pro restauraci Jiná krajina v pražských Vršovicích by snížení daně znamenalo záchranu před pravděpodobným zánikem, řekl ČTK provozní Filip Cihelka. Povinnost odesílat tržby online, by pro restauraci představovalo povinnost koupit novou pokladnu, která stojí zhruba 25.000 korun. Online připojení podnik má podobně jako jiné restaurace ve velkých městech už v současnosti.

O snížení daně v souvislosti se zavedením online evidence uvažuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Současný stav, kdy restauratéři nakupují potraviny s daní 15 procent, ale hotové jídlo prodávají s 21procentní DPH podle něj není systémový ani logický. Od zavedení elektronické evidence si slibuje navýšení příjmu na daních o 12 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK