Indická centrální banka nečekaně snížila úroky

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 4. března (ČTK) - Indická centrální banka dnes nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu, již podruhé v letošním roce. Snaží se tak podpořit snahu vlády o oživení ekonomického růstu a zmírnění inflace. Repo sazba, za kterou centrální banka poskytuje komerčním bankám krátkodobé půjčky, se snížila o čtvrt procentního bodu na 7,5 procenta.

Analytici podle agentury Reuters sice očekávali, že centrální banka po lednovém snížení úrokových sazeb bude v jejich redukci pokračovat, většina z nich však nepředpokládala, že to bude jen několik dní poté, co vláda zveřejnila nový rozpočet. Ten mimo jiné počítá s pomalejším snižováním fiskálního deficitu.

Centrální banka v letošním roce poprvé snížila úroky 15. ledna, kdy také naznačila začátek nového cyklu snižování úroků. Tehdy i dnes přitom banka rozhodla o snížení úroků mimo pravidelné zasedání měnového výboru.

Nejnovější snížení úroků podle analytiků ukazuje, že centrální banka doufá, že deset měsíců staré vládě premiéra Naréndry Módího se podaří udržet fiskální disciplínu. A to i přesto, že dosažení cílového rozpočtového deficitu jí má trvat delší dobu. Nový rozpočet počítá ve fiskálním roce 2015/1016 s poklesem deficitu na 3,9 procenta hrubého domácího produktu, na tři procenta má deficit klesnout ve fiskálním roce 2017/2018. To je o rok později, než bylo původně plánováno.

Inflace v Indii se díky propadu cen ropy výrazně snížila. V lednu index spotřebitelských cen vzrostl meziročně o 5,11 procenta. Ještě v listopadu 2013 inflace činila více než deset procent. Míra inflace tak v lednu klesla na cíl dohodnutý mezi centrální bankou a vládou pro finanční rok, který začne v dubnu 2016. Podle toho má inflace činit čtyři procenta, plus minus dva procentní body.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK