Míra nezaměstnanosti ve Francii stoupla na 10,4 procenta

05.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Francii v loňském čtvrtém čtvrtletí vystoupila na 10,4 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí po zpřesnění údajů činila 10,3 procenta. Vyplývá to z dnešní zprávy francouzského statistického úřadu INSEE.

 

Problémy s hledáním práce mají ve Francii podobně jako v dalších evropských státech zejména mladí lidé. Ve věkové kategorii do 24 let dosáhla míra nezaměstnanosti 23,7 procenta.

Francouzský prezident François Hollande tak nedokázal dostát svému slibu, že v roce 2014 zajistí obrat na trhu práce. Nedávné údaje ministerstva práce nicméně ukázaly, že letos v lednu se počet nezaměstnaných ve Francii meziměsíčně snížil o půl procenta na 3,48 milionu osob.

Francouzská vláda navíc v únoru schválila Hollandeovy hospodářské reformy, které mají podpořit ekonomický růst, ozdravit státní finance a přispět ke snížení nezaměstnanosti.

Vláda reformy schválila pomocí dekretu, tedy bez hlasování parlamentu. Tímto mimořádným krokem se vyhnula nebezpečí, že reformy zablokují její vlastní poslanci levého křídla, pro které jsou změny příliš liberální.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK