Řecko splatilo MMF prvních 310 milionů eur

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 6. března (ČTK) - Řecko splatilo prvních 310 milionů eur (8,5 miliardy Kč) z úvěru, který zemi poskytl Mezinárodní měnový fond (MMF). S odkazem na zdroj z vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. Řecko má v březnu měnovému fondu splatit celkem 1,5 miliardy eur.

Země tak dodržela první lhůtu pro splacení úvěru, přestože se vláda potýká s nedostatkem peněz na pokrytí finančních potřeb země.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase slíbila, že platby uskuteční. Mezi analytiky však roste nejistota ohledně toho, kolik peněz má země k dispozici. Příjmy z daní totiž prudce klesly a slíbená pomoc od Evropské unie a MMF zůstává zmrazená, dokud Atény nedokončí reformy, které slíbily.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od EU a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, nová levicová vláda se ale dohodla s eurozónou na jeho prodloužení o čtyři měsíce. Atény ale musely předložit seznam reforem, které chtějí v tomto období uskutečnit. Ustoupit musely také od některých klíčových populistických slibů z předvolební kampaně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK