Ukrajinská inflace se v únoru vyšplhala na 34,5 procenta

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 6. března (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen na Ukrajině v únoru zrychlilo na 34,5 procenta z lednových 28,5 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V celém loňském roce dosáhla inflace 24,9 procenta, což představovalo nejvyšší úroveň za 14 let, píše agentura Reuters.

 

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v únoru zvýšily o 5,3 procenta po lednovém nárůstu o 3,1 procenta. Ukrajinská centrální banka tento týden prudce zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na 30 procent z dosavadních 19,5 procenta. Snaží se tak omezit růst cen, za kterým z velké části stojí prudké oslabování domácí měny.

Ukrajinská ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Ukrajinská hřivna od začátku letošního roku ztratila zhruba polovinu hodnoty poté, co již v loňském roce oslabila o 50 procent.

Centrální banka letos přikročila ke zvýšení úroků již podruhé, loni je zvýšila celkem třikrát. Na začátku loňského roku činila její klíčová úroková sazba 6,5 procenta.

Vyšší úroky sice obvykle podporují kurz domácí měny a omezují inflační tlaky, mají ale zároveň negativní dopad na hospodářský růst, protože zvyšují náklady na půjčky. Hrubý domácí produkt Ukrajiny se v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil proti předchozímu kvartálu o 3,8 procenta, v meziročním srovnání se propadl dokonce o 15,2 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK